Monday, January 21, 2008
Air Asam Pekat
Air asam ni berbeza skt dgn air asam biasa sbb separuh bahan2nya dikisar, menjadikannya lebih pekat.
Air Asam Istimewa
1 biji tomato
1 biji bawang besar
10 biji cili padi
belacan sedikit
segenggam asam jawa
gula
garam
cara menyediakannya:
- sediakan air asam jawa yg pekat, masukkan dlm blender bersama belacan
- potong dua tomato, sebelah masukkan dlm blender, bakinya dipotong dadu
- bawang besar juga dipotong dua, sebelah dipotong dadu, baki dimasukkan dlm blender
- cili padi juga dibahagi dua, 5 biji dihiris halus
- kesar hingga halus, perasakan dgn garam dan gula. tuang dlm mangkuk
- gaul dgn tomato, bawang besar dan cili yg dipotong
Dalam gambar- ikan siakap digoreng (malas nk bakar :)) dan ayam goreng berempah.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Post a Comment