Friday, April 24, 2009
Soft Marble Cake
My parents are here.
Chocolate cake is not an option for them, so I was searching for marble cake recipe.
Found this from Ummi's.
The many colours were Laiqa's idea.
I just copy paste the recipe.
SOFT MARBLE CAKE
# 270 gm mentega
# 250 gm gula kastor
# 260 gm tepung gandum
# 1 camt baking powder
# 6 biji telor
# 2 camb. susu pekat manis (condensed milk)
# 1 camb ovalette
# 1 camb air
# 1 camt esen vanila
# 10 gm serbuk koko
# 1 camt chocolate emulco (optional)
Cara-Cara:-
1. Griskan tin kek berukuran 10x7x3 atau 20 - 23 cm springform. Ketepikan.
2. Ayakkan tepung bersama dengan baking powder dan ketepikan.
3. Satukan mentega, susu, esen vanila dan pukul sehingga gebu dan ringan (apabila diangkat dengan spatula, adunan tidak jatuh). Ketepikan.
4. Kemudian dalam bekas lain, satukan telor, ovalette, air, gula, campuran tepung tadi dan pukul sehingga kembang dan rata.
5. Masukkan adunan mentega (no. 3) ke dalam adunan no. 4. kacau rata.
6. Keluarkan 1/4 adunan dan campurkan dengan serbuk koko dan chocolate emulco. Kacau hingga sebati.
7. Masukkan 3 senduk adunan plain ke dalam tin dan 1 senduk adunan cokelat. (
8. Ulangi sehingga habis adunan.
9. Ambil chopstick dan buatkan bentuk marble.
10. Kemudian bakar pada suhu 180C selama 45 - 50 minit atau sehingga masak (ikut oven masing-masing).
11. Setelah masak, padamkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 minit.
12. Selepas itu bolehlah dikeluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk baru dipotong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment