Monday, February 11, 2008

Ikan Siakap Stim Limau

Bahan2:

1 ekor ikan siakap, bersihkan, kukus sekejap. Selepas 10 minit, tuang kan air dlm pinggan kukusan

4 biji limau nipis, diperah jusnya, kulitnya disimpan
6-7 biji cili padi, dihiris
1 inci halia, hiris nipis2
5 ulas bawang putih, diketuk
1 camt gula
garam mengikut rasa

hiasan-
daun sup
daun bawang

cara membuatnya:
- campurkan air limau nipis, cili padi, halia, bawnag putih, gula, garam dan tambahkan 1/2 cawan air
- masak sekejap
- jiruskan ke atas ikan yg tlh dikukus tadi, taburkan dgn hirisan kulit limau nipis
- kukus 10-15 minit
- boleh dihidangkan, keluarkan kulit limau dahulu, dan taburkan dgn daun sup dan daun bawang.

1 comment:

Shadowthorne said...

sedap ke? i like fish